Početna2021-01-16T17:01:22+00:00

Portal Bosne i Hercegovine sa mehanizmom za razmjenu informacija o biološkoj raznolikosti (Clearing – House Mechanism – CHM)

Saznajte više…

(CHM) Portal Bosne i Hercegovine

Ovaj portal predstavlja dio globalne mreže za razmjenu informacija uspostavljene Konvencijom o biološkoj raznolikosti (Clearing House Mechanism – CHM). Njegova svrha je da pruža sveobuhvatne informacije o biološkoj raznolikosti putem efikasnih informacijskih usluga, te da omogući tehničku i naučnu saradnju, razmjenu znanja i protok informacija. CHM portal daje informacije o provođenju Konvencije u Bosni i Hercegovini i donosi najnovije informacije o događajima, konferencijama i drugim sličnim pitanjima. On sadrži informacije vezane za biološku raznolikost na nivou države koje su neophodne da bi pomogle donosiocima odluka i interesnim stranama u ispunjavanju obaveza definiranih Konvencijom, kao i u očuvanju i održivom korištenju biološke raznolikosti.

Strateški plan i Aichi ciljevi za biološku raznolikost

Na svom desetom sastanku održanom od 18. do 29. oktobra 2010. godine u Nagoyi, gradu smještenom u Aichi prefekturi u Japanu, COP je usvojio revidirani i dopunjeni Strateški plan za biološku raznolikost, koji uključuje i Aichi ciljeve za biološku raznolikost, za period 2011.-2020. (COP Odluka X/2).

Ovaj novi plan predstavlja jedan sveobuhvatni okvir o biološkoj raznolikosti, ne samo za konvencije vezane za biološku raznolikost, već za cijeli sistem Ujedinjenih Naroda. Osim toga, u Odluci X/10, COP je odredio da se peti nacionalni izvještaj zemalja potpisnica, koji se treba podnijeti do 31. marta 2014. godine, treba fokusirati na implementaciju Strateškog plana 2011.-2020. i napredak postignut u ostvarivanju Aichi ciljeva za biološku raznolikost.

Biodiverzitet u BiH

Bosna i Hercegovina je nagrađena za novoosnovani nacionalni CHM…

Najnovije vijesti

Radionica za predstavljanje Inovativnih modela finansiranja zaštićenih područja i mogućnosti njihove primjene u Bosni i Hercegovini

26 Novembra, 2020|vijesti|

Radionica je održana putem online platforme a u okviru UNEP/GEF projekta „"Postizanje očuvanja biološke raznolikosti kroz uspostavljanje i

Park prirode Orjen, novo zaštićeno područje u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini

23 Septembra, 2020|vijesti|

U okviru UNEP/GEF projekta „"Postizanje očuvanja biološke raznolikosti kroz uspostavljanje i efikasno upravljanje zaštićenim područjima  i izgradnju kapaciteta

Za više informacija kontaktirajte nas …

Gornja klizna traka

This Sliding Bar can be switched on or off in theme options, and can take any widget you throw at it or even fill it with your custom HTML Code. Its perfect for grabbing the attention of your viewers. Choose between 1, 2, 3 or 4 columns, set the background color, widget divider color, activate transparency, a top border or fully disable it on desktop and mobile.

Nedavni tweetovi

Bilten

Sign-up to get the latest news and update information. Don't worry, we won't send spam!

Go to Top