Назив Датум Опис
2. фебруар Означава датум потписивања Конвенције о заштити мочвара, познатe као Рамсарска конвенција. Конвенција је потписана 2. фебруара 1971. у иранском граду Рамсару, на обалама Каспијског мора. Овај дан се по први пут обиљежио 1997. и представљао је охрабрујући почетак. Сваке године државна тијела, невладине организације и групе грађана на свим нивоима користе прилику да предузимају активности усмјерене ка подизању свијести јавности о вриједностима и користима мочвара и мочварних станишта уопште, а посебно у смислу Рамсарске конвенције.
22. март Свјетски дан вода обиљежава се 22. марта сваке године још од 1993, када је Генерална скупштина Уједињених нација прогласила 22. март “Свјетским даном вода”. Тај је дан био први формално предложен датум у Агенди 21, документу усвојеном на Конференцији УН-а о животној средини (UNCED), која је одржана у Рио де Жанеиру 1992. Обиљежавање овог датума почело је 1993. и све је масовније. Јавност се подстиче да на тај дан, у знак подршке, никако не користи воду из чесме.
22. април Дан планете Земље обиљежава се сваке године 22. априла. У цијелом свијету се организују и одржавају активности којима се исказује подршка заштити животне средине. Први пут се овај датум обиљежио 1970., а сада се широм свијета, уз учешће 192 земље, координацију активности врши међународна мрежа невладиних организација Earth Day Network.
22. мај Уједињенe нације су прогласилe овај датум Међународним даном биолошке разноликости (или Међународним даном биоразноликости) и то је међународни дан за промоцију свих питања која се тичу биоразноликости (биодиверзитета). Данас се овај дан у цијелом свијету обиљежава 22. маја. Од дана када је Друго Вијеће Генералне скупштине УН-а 1993. прогласило овај датум Међународним даном биоразноликости па све до 2000. овај се дан обиљежавао 29. децембра како би се славио дан када је ступила на снагу Конвенција о биолошкој разноликости. Међутим, 20. децембра 2000. донесена је одлука да се овај дан почне обиљежавати 22. маја, што је датум усвајања Конвенције (1992) на конференцији Earth Summit, одржаној у Риjу, а дјеломично и зато да се избјегну бројни празници који се иначе обиљежавају крајем децембра.
5. јуни Свјетски дан заштите животне средине обиљежава се сваке године 5. јуна како би се подигла свијест људи широм наше планете о потреби предузимања позитивних активности у циљу заштите животне средине . Овај дан је 1972. године прогласила Генерална скупштина Уједињених нација, а обиљежен је по први пут 1973. Сваке године је неки други град домаћин прославе, а она се сваки пут одржава на неку другу тему. Осим тога, током седмице у којој пада 5. јуни одржава се и међународна изложба на тему заштите животне средине, коју организује и води Програм Уједињених нација за околиш (UNEP).
8. јуни Од првобитног приједлога којег је Канада 1992. поднијела на Самиту о планети Земљи у Рио де Жанеиру, Свјетски дан океана незванично се прослављао сваке године 8 јуна. Уједињене нације су овај датум службено признале 2008. и од тада, на међународном плану и уз учешће огромног броја земаља из цијелог свијета, координацију с великим успјехом врше The Ocean Project и мрежа World Ocean Network.
15. јуни Свјетски дан вјетра је међународни догађај који се обиљежава сваке године 15. јуна, а организују га EWEA (European Wind Energy Association) и GWEC (Global Wind Energy Council). То је дан којим се слави снага вјетра, дан кад се размјењују информације а људи и дјеца уче о снази вјетра, његовој енергији и могућностима које има у мијењању свијета.
17. јуни Свјетски дан борбе против стварања пустиња и суше Уједињене нације прослављају сваког 17. јуна. Резолуцијом Генералне скупштине Уједињених нација од 30. јануара 1995. проглашен је тај дан. Сврха његовог обиљежавања јесте истакнути начин спречавања стварања пустиња (дезертификација) и опоравка од суша. Сваке године, манифестација обиљежавања овог датума има неку другу тему.
16. септембар Међународни дан очувања озонског омотача слави се сваке године с циљем обиљежавања датума када је 16. септембра 1987. потписан Монтреалски протокол о супстанцама које оштећују озонски омотач.
18. септембар Свјетски дан праћења вода успоставила је 2003. године америчка фондација Clean Water Foundation као глобални едукативни програм чији је циљ подизање свијести и укључивање јавности у заштиту водних ресурса широм свијета путем оспособљавања грађана да врше основни мониторинг својих локалних водних ресурса.
26. септембар Сваке године 26. септембра обиљежава се Свјетски дан здравља животне средине. Тај дан посвећен је здрављу животне средине, препознавању вриједних напора и посвећености оних који дјелују у овој области те промоцији едукације о стању и здрављу наше животне средине.
Посљедња недеља у септембру Свјетски дан ријека је дан кад се славе свјетски пловни путеви а обиљежава се сваке године у посљедњој недељи мјесеца септембра. Дан је утврђен 2005. године и наглашава бројне вриједности ријека те тежи подизању свијести људи те, истовремено, подстиче побољшано управљање ријекама широм свијета. Свјетски дан ријека обиљежава се сваке године на посљедњу недељу мјесеца септембра.
Први понедељак у октобру Свјетски дан станишта обиљежава се широм свијета и то сваке године на први понедељак у октобру. Званично је проглашен од стране Уједињених нација, а по први пут је обиљежен 1986. Сврха је осврнути се на стање наших градова као и на основно људско право на одговарајући кров над главом. Циљ је, такође, да на тај дан подсјетимо свијет на његову колективну одговорност за мјеста становања будућих генерација.
Druga srijeda u oktobru Međunarodni dan smanjenja rizika od katastrofa (IDDR) podstiče svakog građanina i vladu da učestvuju u stvaranju zajednica i država koje će biti otpornije na katastrofe. Generalna skupština Ujedinjenih naroda odredila je drugu srijedu u oktobru kao Međunarodni dan smanjenja rizika od katastrofa kao dio proglašenja Međunarodne dekade smanjenja rizika od prirodnih katastrofa.
24. октобар Међународни дан смањења ризика од катастрофа (IDDR) подстиче сваког грађанина и владу да учествују у стварању заједница и држава које ће бити отпорније на катастрофе. Генерална скупштина Уједињених нација одредила је другу сриједу у октобру као Међународни дан смањења ризика од катастрофа као дио проглашења Међународне декаде смањења ризика од природних катастрофа."Међународни дан акције за климу" је 24. октобра 2009. организовала група 350.орг с циљем вршења притиска на делегате који су ишли на Оквирну конвенцију Уједињених нација о климатским промјенама а која је одржана у децембру 2009 (COP15). То је била прва глобална кампања која је икад организована око неке научне чињенице. Активности које је 350.орг организовао укључивале су огромне приказе броја "350", шетње, маршеве, митинге, предавања, бициклистичке вожње, концерте, вечере с јелима чија припрема не утиче на повећање угљика, обнову кућа у сврху уштеде енергије, садњу дрвећа, масовно роњење на гребену Greaт Barrier Reef, ужине спремљене уз помоћ соларне енергије, звоњаву црквених звона, “подводне састанке” кабинета (Малдиви), и подјелу трака за руке спортистима. Организатори су извијестили да је преко 5.200 синхронизованих демонстрација одржано тог дана у 181 држави. Такође су рекли да су те суботе, 24. октобра 2009, организовали "највећу политичку акцију" на свијету која је у 181 држави укључивала 5.245 активности.
5. децембар Свјетски дан тла слави важност тла као кључне компоненте система природе и као виталног елемента доприношења људској заједници, кроз његов допринос сигурности хране, воде и енергије, те као елемента ублажавања губитка биодиврезитета и климатских промјена. Њега нарочито слави свјетска заједница од 60.000 научника у области истраживања тла, којима је повјерена одговорност генерисања и преношења знања о тлу за опште добро. Многи догађаји тог дана у свој фокус стављају подизање свијести људи о тлу и његовом доприносу човјечанству и околишу. Овај се дан обиљежава сваке године 5. децембра због чињенице да се подудара са рођенданом Њ.В. Краља Бхумибол Адулyадеја, краља Тајланда, који је званично одобрио овај догађај.
 
Copyright © 2013! All rights reserved.